December 1521

Del 37. Desperat läge på de belägrade slotten

Under belägring

I december 1521 börjar läget bli desperat på de belägrade borgarna. Mat och vatten är slut. Ammunitionen är slut. Manskapet är utslitet – och ingen hjälp anländer. Var är Sören Norrby? Var är hjälpsändningarna på Mälaren? Ingenstans i sikte. Bara Gustav Erikssons mannar som vecka efter vecka väntar där ute. Belägringarna har på många platser pågått i över ett halvår.

Det är egentligen bara Stockholm som har öppna försörjningsvägar men till Västerås, Stegeborg, Örebro kommer inte längre några undsättningsexpeditioner. Istället tvingas man från murkrönen se ut över befrielsearméns soldater som barrikaderat sig utom skotthåll. Tillräckligt långt bort för att inte nå med armborst men tillräckligt nära för att inte tillåta nån trafik vare sig in eller ut från slotten.

De isolerade borgarna har nu bara två alternativ. Det första är att kapitulera. Ge upp. Överlämna slottet åt fienden och hoppas på förskoning och nåd för egen del. Det andra är att gå till nåt slags desperat attack. Men chanserna att det ska lyckas är mycket små. Ett utmattad manskap kommer inte att rå på de välnärda och välbeväpnade soldaterna där ute…